Louis Zweers
Geboortejaar:
1948
Boeken geschreven door Louis Zweers
Standplaats in de tropen
missie, zending en ontwikkelingshulp in beeld
Historisch overzicht van de veranderende kijk op derde wereldlanden in de Nederlandse geïllustreerde pers voor en na de Tweede Wereldoorlog.
Door:
Louis Zweers
Door middel van veel documentatiemateriaal en foto's uit die tijd wordt een beeld geboden van de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) in Zuid-Afrika.
Agressi II, Operatie Kraai
de vergeten beelden van de tweede politionele actie
Selectie uit ca. 6000 herontdekte foto's die een beeld geven van deze, door de Indonesiërs Agressi II genoemde, actie op Java en Sumatra die duurde van 19 december 1948 tot 5 januari 1949.
Alfred van Sprang
het gezicht van de Koude Oorlog
Overzicht van leven en werk van de Nederlandse oorlogsverslaggever en fotograaf.
De engel van Kebayoran
een familiegeschiedenis
Na de soevereiniteitsoverdracht van Nederlands-Indië eind december 1949 vertrokken bijna tweehonderdduizend (Indische) Nederlanders met passagiersschepen naar het moederland. In de zomer van 1951 ging de achttienjarige blonde Lily, studente aan het Utrechts Conservatorium naar haar geliefde adellijke Amir op Java om daar een bestaan op te bouwe ...
Door:
Louis Zweers
Overzicht van foto's die de Nederlandse fotograaf (1900-1972) op zijn reizen door de hele wereld maakte.
Door:
Louis Zweers
Familieportretten uit de jaren 1900-1930 in Nederlands-Indië.
Door:
Louis Zweers
Zestien artikelen over de dekolonisatie van Nederlands-Indië (1945-1949), waarbij de relatie wordt gelegd tussen foto's en feitelijke gebeurtenissen.
Front-Indië
Hugo Wilmar, ooggetuige van een koloniale oorlog
Aan de hand van wèl en niet door de Nederlandse overheidscensuur goedgekeurde foto's van persfotograaf Hugo Wilmar over het Nederlands-Indonesische conflict in de jaren 1945-'49 wordt getoond en beschreven hoe de Nederlandse publieke opinie werd bewerkt.
De crash van de Franeker
een Amerikaanse persreis naar Nederlands-Indië in 1949
Beschrijving van de Nederlandse pogingen in 1949 om de Amerikaanse pers tot een pro-Nederlandse opstelling te brengen in het dekolonisatieconflict met Indonesië; een succesvol pogen dat eindigde met een vliegramp waarbij dertien Amerikaanse journalisten omkwamen.
Door:
Louis Zweers
Waar zijn ze gebleven: de kunstvoorwerpen, schilderijen, tekeningen en het Chinees porselein, maar ook de wetenschappelijke collecties, staatsbibliotheken en archieven van Nederlands-Indië?00Na de bezetting door Japan begon de grote plundering van de Nederlandse kolonie in de Oost. Het Japanse militaire bestuur nam de Nederlands-Indische musea, ...
Koloniale oorlog 1945-1949: / druk Heruitgave
van Indië naar Indonesie
Fotoboek over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd en de Nederlandse 'politionele' acties daartegen, met veel tot nu toe ongepubliceerd fotomateriaal uit Nederlandse, Britse en Indonesische bronnen.
Koloniale oorlog 1945-1949
Gewenst en ongewenst beeld
Tussen 1945 en 1949 voerde Nederland oorlog tegen de onafhankelijke Indonesische republiek. Recent onderzoek toont aan dat Nederlandse militairen - meer dan 150.000 man sterk - zich te buiten gingen aan structureel excessief geweld tegen Indonesische burgers en revolutionaire strijders, gedoogd én verhuld door de militaire leiding en de Haagse ...