Rachida Lamrabet
Geboortejaar:
1970
Biografie
Rachida Lamrabet (Sidiboujedain, 1970) is een Belgisch schrijfster en juriste van Marokkaanse origine.
Lamrabet immigreerde met haar ouders naar België in 1972. Haar werk is sterk geïnspireerd door de thema's migratie en identiteit. Lamrabet was daarnaast ook juriste voor Unia (Interfederaal Gelijkekansencentrum).
In 2006 won ze de Kif Kif literatuurprijs "Kleur de kunst!" met het verhaal Mercedes 207. Het werd opgenomen in Kif Kif. Nieuwe stemmen uit Vlaanderen, een bundel verhalen van Nederlandse, Vlaamse, autochtone en allochtone jonge schrijvers waaronder ook Malika Chaara.
In 2007 debuteerde Lamrabet met Vrouwland, een verhaal over jonge mensen die dromen van een beter leven. Vrouwland won in 2008 de Debuutprijs van Boek.be met medewerking van de Provincie Antwerpen. Ze won de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2008 voor Een kind van God.
In 2020 kreeg Lamrabet de tweejaarlijkse Cultuurprijs van de KU Leuven en een erepenning van de Groep Humane Wetenschappen van deze universiteit.
Lamrabet was in 2020 een van de oprichters van schrijverscollectief Fixdit.
[Wikipedia]
Boeken geschreven door Rachida Lamrabet
Een abrikoos in de achtertuin
de eerste Marokkaanse migranten in Zeist
'Een abrikoos in de achtertuin' is een fotoboek met beelden en getuigenissen van deze eerste Marokkaanse migranten in Nederland. Hoe ingrijpend was het om te vertrekken en een bestaan op te bouwen in een ver land?
Les gazelles
tentoonstelling, Genk, C-mine cultuurcentrum, 8 november tot 24 december 2014 : catalogus
Door:
Rachida Lamrabet
In Rachid zoekt een jongen werk. Vindt hij dat? In Kortfilm moet Petru vaak verhuizen en reizen zijn omaatjes met hem mee, tot ze op een dag wegblijven. In De slaper maakt een moeder zich zorgen om de baby die in haar buik groeit. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden.
Door:
Rachida Lamrabet
Essay over o.a. privacy voor Moslima's, het boerkaverbod en vrijheid van meningsuiting in België.
Door:
Rachida Lamrabet
Halverwege zijn leven wil Moncif maar één ding: terugkeren naar de normaliteit. Naar een leven met vrouw, kinderen, familie, in een stad die hij als de zijne kan en mag beschouwen. Voor iemand die altijd zijn eigen koers voer, is dat een bizar gevoel. Bizar genoeg om een radicale, illegale daad te stellen. In De man die niet begraven wilde word ...
Door:
Rachida Lamrabet
In Een kind van God vertelt Rachida Lamrabet gewone verhalen over ongewone mensen. Ze kruisen elkaar op de bus, in een bejaardentehuis of op een trouwfeest. Na een glimp van elkaar gaan ze door met hun eigen verhaal. Lamrabets verhalen gaan over uitsluiting en vervreemding. Over een oude man en een kleine baby die op elkaar moeten passen, over ...
Door:
Rachida Lamrabet
Oorlog is blind, zeker voor wie er niet thuishoort. De jonge Amazigh wordt bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog naar het Franse front gestuurd en komt terecht in een wereld waar niets is wat het lijkt. Hij schrijft zijn ervaringen neer in een dagboek: het verhaal van zijn jeugd, de oorlogsgruwel en het racisme van de officiers. Dat laat ...
Door:
Rachida Lamrabet
Vrouwland is het bitterzoete verhaal van jonge mensen die dromen van een beter leven. Elk op hun eigen manier zetten ze de zoektocht in. Mara is een ambitieuze vrouw die radicale en nietsontziende keuzes maakt om vooruit te komen. Faïza, Marwan en Abdelkader hebben het gevoel buitenstaanders te zijn die maar moeilijk greep krijgen op het leven. ...