De Amerikaanse bril verhalen over het einde van de naoorlogse orde
Over De Amerikaanse bril
Alles komt terug. Zelfs onze herinneringen
Wanneer precies eindigde de naoorlogse wereldorde? En waar was ik toen dat gebeurde? Dertien vertellers herinneren zich ervaringen die hun leven hebben gevormd. Herinneringen aan de dag waarop John F. Kennedy werd neergeschoten, de Berlijnse muur viel, de RAF de industrieel Walter Palmers in Wenen ontvoerde, Griekenland Europees voetbalkampioen werd, een vader voor het eerst vertelt hoe hij tijdens het laatste oorlogsjaar zat ondergedoken in de Amsterdamse dierentuin.
De geschiedenis doorkruist onze persoonlijke geschiedenissen van bruiloften en sterfgevallen, mislukken en opnieuw beginnen. Meesterverteller Robert Menasse vertelt wat we hebben meegemaakt, zodat we elkaar kunnen herkennen en begrijpen. In zijn verhalen is de historische waarheid – lees: ‘ik’ – in goede handen.
* ‘Een dag in Luxemburg is lang.’ Of: ‘Ik was blij toen John F.Kennedy werd neergeschoten.’ Menasse beheerst de teaser. Nu wil je als lezer weten waarom. – Süddeutsche Zeitung
Geschreven door Robert Menasse
Geboortejaar:
1954
Robert Menasse (Wenen, 21 juni 1954) is een Oostenrijkse schrijver. Zijn werk omvat grotendeels fictie (romans en korte verhalen). Daarnaast schrijft hij essays, onder meer over culturele en politieke onderwerpen. Menasses werk verschijnt in het Duits. Veel daarvan is vertaald, onder meer in het Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Pools, Spaans en Russisch.
Menasse studeerde in Wenen, Salzburg en Messina germanistiek, filosofie en politieke wetenschappen. In 1973 verscheen zijn eerste kort ...
Uitgaves van het boek De Amerikaanse bril
Komt voor op deze lijsten
Reviews
Laatst gewijzigd: donderdag 15 februari 2024